
Türkiye Seramik Federasyonu ve Çimento Cam Seramik İhracatçılar Birliği Başkanlığı görevlerini yürüten Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı hemşehrimiz işadamı Erdem Çenesiz, Zeynep Özyol’un sunduğu programda, seçimlerin ülkemize hayırlı olması dileklerini iletti. 13.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 28.Dönem Meclisi’nde görev alacak tüm milletvekillerini tebrik ederek konuşmasına başlayan Çenesiz, seçimlerin yasama ve yürütme açısından siyasi uyumsuzluk riski içermeyecek şekilde sonuçlandığını hatırlattı.
İHRACAT GEÇEN SENEYE GÖRE İLK 5 AYDA YÜZDE 30 AZALDI
Sektöre dair değerlendirmelerde bulunan Erdem Çenesiz “Seramik sektörü ihracatı 2023 yılının İlk 5 ayı çok istediğimiz şekilde gelişmedi ilk 5 ayda ihracatımız geçmiş yılın ilk 5 ayına göre % 30 azaldı bu çok arzulamadığımız bir durum.Bu durumun çeşitli sebebleri var özellikle enerji fiyatlarındaki dalgalanma bununla birlikte Avrupa birliğinin Türk seramiğine karşı anti damping soruşturmasının tüm savunmalarımıza rağmen lehimize olumsuz sonuçlanması ve haksız bir şekilde Türk karo seramiğine damping vergisi uygulanma kararı diyebiliriz. Bununla birlikte yılın ikinci yarısında ihracatımızın tekrar toparlayacağına inanıyoruz. Seramik sektörü enerji yoğun bir sektör dinamiklerimiz enerji fiyatları ile çok ilintili” dedi.
ENERJİ MALİYETLERİ ZORLUYOR
Başta doğalgaz olmak üzere artan üretim maliyetleri ve ülkemizde doğalgaz fiyatının konutlarda AB ye göre daha düşük olmasına rağmen, sanayi fiyatında AB’den daha yüksek seviyelerde olduğunu, seramik üreticisi bazı ülkelerde doğalgaz fiyatlarının ülkemize göre çok daha düşük olduğunu özellikle İspanya ve İtalya gibi ülkelerde seramik üreticilerinin desteklendiğini belirten Çenesiz, sürekli büyüyen ihracatımızın rekabetçi piyasada pazar kaybı yaşamaması için yüksek enerji kullanan sektörlerde özel bir doğalgaz tarifesi uygulanmasını beklediklerini ifade etti.
KİL HAMMADDE TEDARİKİNDE SIKINTI
Seramik sektöründe büyüme ve yatırımların devam etmesi ve bu kapasite artışları ile birlikte Ukrayna’nın hammadde tedarik edememesinden kaynaklı sıkıntı yaşandığını belirten Çenesiz, bununla birlikte yaşanabilecek sıkıntının yanında hammadde talebinde artışın olduğunu kaydetti.
BAKANLIK'TAN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
İthal hammaddede yaşanabilecek sıkıntıya rağmen Şile’de bulunan yerli hammadde sınırlarının kullanılamaması bölgedeki çok ciddi rezervin hammadde üreticileri tarafından seramik üreticilerine arz edilememesine sebep olduğunu aktaran Çenesiz, şöyle devam etti: “Bu yüzden seramik üreticileri yerli hammaddeye yeterince ulaşamamaktadır Ukrayna’nın hammadde tedarik edemeyecek olmasından dolayı bu rezervin önemi ortaya çıkmıştır Türk üreticilerin ihtiyacı olan kilin daha fazlasını üreterek hammadde ihracatı ile Ukrayna’nın talebi karşılayamadığı pazarlara katkı sağlayabileceğine inanıyoruz, rezerv olarak yeterli olan Hammadde sahalarının alanının geliştirilmesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızdan çözüm bekliyoruz diye konuştu.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
O Gün Beni Darp Edenlere Susanlara Hakkımı Helal Etmiyorum
Elvan Simsek
Cumhurbaşkanı Bir milletin Onurudur Namusudur!
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
E. Başbakan Binali Yıldırım KKTC’de…
İsmail Kahraman Çorum'dan Konuştu: …
Çorum Belediyesi'nden Pazar Yerleri…
Çorum'da Korkutan Yangın! Orman ve …
Galatasaray - Çorum FK Maçı Saat Ka…
İnsani Değerler Platformu'nda Görev…
En Düşük Emekli Maaşı 23 Bin 552 TL…
Çorum Belediyesi 15 Temmuz
Çorum Şehir Stadyumu Süper Lig'e Ha…
15-18 Yaş Arasındaki Çocuklara Müeb…
Çorum'da Tarihi An! 600 Çocuk 60 Sa…
Ahıskalı ve Fındıkçı Ailelerinin Mu…
Çorum'da "15 Temmuz Anma Çadırı" Zi…
Mustafa Alagöz: "15 Temmuz, Milleti…
Çorum FK'da Forma Çılgınlığı! Bir G…
Ahbap Derneği Çalışanlarına Operasy…
Muhsin Yazıcıoğlu Soruşturmasında K…
Çorum'da Silahlı Saldırı! Kale Maha…
Çorum FK "Aubameyang Çorum'u Beğenm…
Çorum FK'dan Sağ Bek Takviyesi! Hüs…
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET