Hitit diyarında "6. kazı" sempozyumu Başladı
Hitit uygarlığının merkezi Çorum'da, Hitit tarihinin araştırıldığı kazı alanlarının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, "6. Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyum'unda buluştu.
Sempozyuma;Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir,İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, İl Özel İdare Genel sekreteri Ömer Arslan, Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Çorum'da kazı çalışmalarını yürüten Hattuşa kazı heyeti Başkanı Doç DR Andreas Schachner, Müze Müdürü Önder İpek Arkeologlar,Akademisyenler,ve Arkeoloji öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Doç DR Andreas Schachner'in açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye'nin birçok ilinde buna benzer sempozyumlar düzenliyoruz.Çorum büyük bir Arkeoloji alanında büyük bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi.Bir yerde sadece bilimsel çalışma yaparak tarihi geçmişi anlamamız mümkündeğildir dedi. Doç DR Andreas Schachner bu tür ortak çalışmaların gelecek yıllarda da artarak devam etmesini bekliyorum. Bu zor şartlar altında çalışan Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çorum Müzesi çalışanlarına teşekkürediyorum dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Çorum Müze Müdürü Dr. Önder İpek; geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Ortaköy-Şapinuva kazı başkan yardımcısı merhum Dr Mustafa Süel'i andı Mesleki çalışmaları hakkında bilgi sundu.
Sempozyum da Selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilen ,İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru Çorum'da yapılan arkeolojik çalışmalar Hitit dönemine ait eserlerin ortaya çıkması ve Bu topraklarda yaşamış uygarlıkların izini ortaya çıkarmak en önemli görevlerimiz arasındadır dedi.
Sempozyumun onur konuğu Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir Çorum müzemiz diğer illere örnek olacak bir durumdadır.Çorum'da arkeoloji kazılar yapan arkeologlara ve akademisyenlere teşekkür etti.
Bozdemir Yapılan bu kazıların tek amacı binlerce yıllık geçmişe sahip zenginliklerin ortaya çıkmasını sağlamaktır dedi. Bu tarihi zenginlikleride gelecek nesillere aktarmaktadır. Genel Müdürlük olarak 2013-2015 yılları arasında Çorum'a 5.5 milyonlira ödenek aktardık dedi.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aygen ve Tarih ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Ekrem Özdemir, Çorum'un Alaca kazılarının başladığı 1890 yılından itibaren Çorum'un kaderinin değiştiğini söyledi.
'Bazı tepelerde Asar-ı Antika var' başlıklı sunumda, Çorum tarihi ile ilgili bulgularını paylaşan Özdemir ve Aygen, 1890 yılında Alaca'da başlayan kazı çalışması ile birlikte, Alaca'ya yurt içi ve yurt dışından gelen bilim adamlarının sayısının artmasıyla birlikte, Alaca'ya acilen telgraf makinesi getirilmesine karar verildiğini anlatan Özdemir, o yıllarda Ortaköy'de telgraf makinesi bulunduğunu, Ankara'nın Ortaköy'ün makinesini Alaca'ya alma girişiminin Ortaköylüler tarafından büyük bir dirençle karşılık bulduğunu aktardı.
Ankara Valisi Abidin Paşa'nın girişimiyle Alaca'ya telgraf makinesi aldırmanın yanısıra, Yozgat'a bağlı bulunan Alaca'nın da Çorum'a bağlanması, İskilip ve Sungurlu'nun da ilçe olarak bağlanarak Çorum'un mutasarrıflık olmasında ısrarcı olduğunu anlatan Ekrem Özdemir, kazıların Çorum'a olan etkisini şu cümlelerle özetledi, "Alaca üzerinde yapılan bu uygulama, adeta tüm Çorum'un kaderi haline geldi. Alaca'da baş gösteren gelişmeler, hükümet konağı inşasını elzem kılınca., vaktin ileri gelenleri iyi bir akıllılıkla binanın açılış tarihini zamanın padişahının doğum tarihine denk getirdi ve böylece padişahın da ilgisi Alaca ve dolayısıyla Çorum üzerine çekilmiş oldu. Ardından yaşanan süreç, o günden bu güne ulaştı. 1890'da başlayan Alaca kazıları, bir nevi Çorum'un kaderinde önemli bir dönüm noktası oldu." dedi.