Rufi Tiryaki 1968 yılında Feruz Köyü’nde doğdu. Çorum İmam-Hatip Lisesi’ni bitiren Tiryaki Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Memur emeklisi olan Tiryaki, küçük yaşlardan beri kitap okuyor.
Köyde çiftçilik yapan bir ailenin çocuğu olan Tiryaki, kitap okuma sevgisini çocuk yaşlarda elde ettiğini söylüyor. İmkansızlıklar sebebiyle okuyacak kitap ve gazete bulamayan Tiryaki, 8 yaşında çobanlık yaparken çamurun içinde bulduğu gazete parçalarını kurutarak okumaya başladığını anlattı. O günden beri elinden kitap düşürmeyen Rufi Tiryaki, bugüne kadar 10 bine yakın kitap okudu. Evindeki bir odayı kütüphaneye çeviren Tiryaki, gününün büyük bir bölümünü burada geçiriyor. Tiryaki’nin kütüphanesinde 9 bin civarında kitap bulunuyor.
1992’den sonra Kur’an merkezli okumalara başladığını anlatan Rufi Tiryaki, “İnsanın, insanın kurdu olduğu bir dünyada ya buna razı olup yol almak gerekecekti ya da yeni bir şeyler söylemek gerekecekti. Bunun yolu olarak kitap okumayı gördüm” dedi.
İnsana ve hayata dokunan her kitabı okuduğunu dile getiren Tiryaki, “Kur’an’ın muhatap olarak insanı aldığı, insana konuştuğu için ve konusu da insan olduğu, temel davası da insanı kurtarmak, insanı özgürleştirmek olduğu için insana ve bulunduğu her yere dair söz söyleyen kitaplar doğal olarak gündemime girdi. Kur’an merkezde olmakla birlikte hayata dokunan her kitaba gönlümü gözümü açtım. İnsana ve hayata dokunan yeni bir baharın oluşmasına katkıda bulunan her kitabı okuyorum. Okumak, aracı bir eylem olmakla birlikte esasen bir hayattır. İnsan sorumlu olduğunu düşündüğü oranda kitapla buluşur. Özellikle göze hitap etmenin merkezde olduğu bu zamanda okuma daha bir önemlidir, sohbet daha bir önemlidir.” dedi.
Kitap okuma konusunda tavsiyelerde bulunan Rufi Tiryaki, “Hayatı anlamlı kılmak, salih kılmak, sahih kılmak, hayatı insan için güzelleştirmek, insan yiyerek yol alanların önünü tıkamak açısından kitap okumayı oldukça önemli görüyor ve herkes okusun diyorum. Okumak deyince özellikle bizi var eden okumaların yapılması gerektiğinden bahsediyorum, malumat edinme anlamında okuma hiç gündemimde olmadı. Bir de çok kitap okumaktan ziyade iyi kitabı, güzel kitabı, insanı kendisine kazandıran kitabı daha çok okumayı tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kütüphanesinde şu an 9 bin civarında kitap olduğunu belirten Tiryaki, bunun yanı sıra bilgisayarında da çok sayıda e-kitap ve akademik tezler bulunduğunu söyledi. “Kütüphaneme aldığım her kitabı, kütüphanemden çıkarmak zorunda kaldığım tüm kitapları okudum; okumayacağım kitabı almadım.” diyen Tiryaki, günün büyük bir çoğunluğunu kütüphanesinde kitap okuyarak ve Mekki Dönem Sureleri üzerinde çalışmalar yaparak geçirdiğini söyledi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...